De Grasbuurt in Rotterdam-Ommoord is een Kunstwerk rijker

Op 23 februari 2018  is bovenop het Pomphuis aan het Fioringras in de Grasbuurt een hernieuwd LED-Kunstwerk op Zonne-energie geplaatst.

Op Juli 2016 maakte Peter Buisman van de Ommoordse bewonersstichting De Witte Bollen de laatste foto’s van het Neon kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Han Goan Lim op haar oude plek. Het prijkte al vele jaren op het dak en de zijgevel van het Zwembad Alexander aan het Bramanteplein in Prinsenland.  Het zwembad werd afgebroken en het kunstwerk dreigde te worden vernietigd.

Caro van der Pluijm, van het CBK (Centrum Beeldende Kunst – Rotterdam), gaf aan dat er geen plaats meer voor zou zijn op het nieuwe complex Alexanderhof. Of Stichting de Witte Bollen misschien een mooie plek elders in Prins Alexander kon selecteren. Het werd een zeer passende plek, het Pomphuis aan het Fioringras in Ommoord.

Zoiets heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde, maar vandaag werd het gerestaureerde en schoongemaakte kunstwerk op het dak en de gevel van het Pomphuis geplaatst. Twee monteurs van het bedrijf Neon Time zetten het stevig vast. Windkracht twaalf moet de constructie aan kunnen, was hun verzekerde reactie.

En passant had de monteur er nog een mooi verhaal bij bedacht: “De gele cirkel is de doorsnede van een rioolbuis, immers het pomphuis staat borg voor het afvoeren van vervuild water uit Ommoord naar de waterwinning bij de Brienenoordbrug, in de wijk de Esch.

Het kabbelende water in het kunstwerk toont gelukkig schoner water dan dat door het pomphuis gaat. De rode rechthoek is het gebouw, het Pomphuis, het wijst naar boven, want het water moet uit het laag gelegen Ommoord wel een stukje omhoog gepompt worden.“ Uiteraard was het niet het verhaal van de ontwerper en kunstenaar Han Goan Lim die het destijds voor het zwembad ontwierp. Vandaag was Han er wel bij. Hij begeleide zelf met het CBK het traject van verhuizen, opknappen en herplaatsen. Hij was zeer tevreden dat zijn kunstwerk zo’n mooie plaats had gekregen in het almaar kunstrijker wordende Ommoord.

De afstelling is zodanig dat het neon-kunstwerk, in haar nieuwe vorm uitgerust met Ledverlichting, al bij de eerste schermer tot leven komt. Overdag is het zonder licht een kleurrijk werk, dat wondermooi past op dit gebouw en deze plek. Vanaf het eerste moment was er de welwillende medewerking van de beheerders van het pomphuis, de Afdeling Water van de Gemeente Rotterdam. Over niet al te lange tijd hoopt Stichting De Witte Bollen er een informatiebord bij te kunnen plaatsen, zodat het verhaal voor iedereen duidelijk is.

Het pomphuis is te vinden naast de Masjid Al-Ihsaan Moskee. Het kunstwerk is goed te zien vanaf het stoplicht aan de President Rooseveltweg.

Het Pomphuis heeft ook twee andere kunstwerken, betonplastieken van Rob Koomen uit 1966.

 

Nadere info:

Peter Buisman
Voorzitter van Stichting De Witte Bollen
Tel. 010 4561000
Foto’s zijn vrij van rechten/gemaakt door Peter Buisman

 

Het kunstwerk bovenop het oude zwembad dat gesloopt is
Peter Buisman (Witte Bollen) en Kunstenaar Han Goan Lim
Bovenop het dak van het Pomphuis
Kunstwerk bij Nacht

Een gedachte over “De Grasbuurt in Rotterdam-Ommoord is een Kunstwerk rijker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.