Opinie: Komt er betaald parkeren na herindeling Grasbuurt en aangrenzende buurten?

Na de herindeling van de Grasbuurt in Rotterdam, die 6 mei van start gaat aan het Rijstgras (fase 1A), vervallen er parkeerplaatsen in de Grasbuurt. Kunnen bewoners nu efficient parkeren, krijgt elk x aantal huizen een vak met een boom daarin. We houden van groen maar bomen en auto’s op dezelfde plek gaan niet samen. Denk aan vogelpoep op de lak van de auto’s. De bomen laten hars vallen, in de winter laten ze hun bladeren vallen en komen terecht in de dakgoot van de huizen en in de ventilatie van de auto’s. Daarnaast zijn bomen waar je niet omheen kunt lopen ook een gevaar van teken voor onze huisdieren maar ook kleine kinderen. Je loopt in de nieuwe situatie onder de bomen door en niet erlangs.

Een voorteken van vermindering van parkeerplaatsen en verhoging van de parkeerdruk is terug te vinden na de herindeling van de Kruidenbuurt. Waar het voorheen past, uitgaande van 1 auto per huis (klein of groot) past het nu allemaal amper en moeten bewoners hun auto parkeren uit het zicht.  Op 1 januari 2019 is in de Grasbuurt een hele auto in de brand gestoken die was geparkeerd op een plek uit het zicht van een woningen bij de CED groep Dirk van den Broek.

PArkeren in de Kruidenbuurt
Parkeren in de Kruidenbuurt. Kleine bomen worden groot en zorgen voor overlast.

Een hoge parkeerdruk zal uiteindelijk voor de gemeente het middel zijn om versneld betaald parkeren in te voeren, ook gezien de ligging van het alsmaar drukker wordende NS en Metrostation Station Prins Alexander en de Kantoren aan het Alexandrium. Daarnaast moeten bewoners hun auto steeds vaker parkeren uit het zicht van hun woning in andere straten immers, alle reserve plekken moeten gebruikt worden omdat niet efficient geparkeerd meer kan worden.

Een vergunning om te parkeren in je eigen straat, waarbij je niet de garantie hebt op een parkeerplek kost geld. Daarnaast moet iedere bezoeker tijdens een verjaardag of ander feestje dus ook betalen om zijn of haar  auto te mogen parkeren in de overvolle straten die niet minder overvol zullen worden na invoer van betaald parkeren. Ieder gezin die een 2e auto heeft, of een bedrijfsauto wordt voor die 2e auto extra hoog belast per maand. De kosten voor 1e en 2e auto kunnen opgeteld makkelijk uitkomen op 40 euro per maand.

De bomen van de gemeente overstijgen duidelijk de bomen van de voortuinen zoals geschetst door landschapsarchitect Peter Verkade uit Boskoop.
Bomen in parkeervakken zorgen voor rommel, vermindering parkeercapaciteit en onoverzichtelijkheid.

Als de Grasbuurt en Kruidenbuurt uiteindelijk betaald parkeren krijgt dan mogen alle aangrenzende gebieden dit ook krijgen zoals de Distels, Doornenbuurt en Bloemenbuurt.

Dit artikel is slechts een opinie. Heeft u een eigen mening over over de nieuwe herindeling? Dan kunt u een e-mail sturen naar:

  • Ilse van den Berg, Communicatie adviseur (Maandag, Dinsdag, Donderdag) E-mail: GrassenbuurtSB@rotterdam.nl
  • Nico De Bruin van het Waterloket Rotterdam: n.bruijn@rotterdam.nl
  • Nico Coevoets Project manager voor Herindeling Grasbuurt (e-mail onbekend)
  • grasbuurt01@gmail.com (bewoners helpen bewoners e-mail)

Bekijk het schetsontwerp (dat defenitief is) hier:

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/grassenbuurt/20180611-Grassenbuurt-Ontwerp.pdf

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.