Petitie: Brom en fietspad door het centrale park van de Grasbuurt?

De Gemeente Rotterdam is voornemens om bij de nieuwe herindeling van de Grasbuurt een heus brom en fietspad aan te leggen door het centrale park van de Grasbuurt. Het fietspad is in de tekeningen geplaatst nadat bewoners hadden geklaagd over bromfietsen en fietsers voor hun deur. De oplossing: een brom-fietspad toevoegen. De tekeningen zijn vervolgens niet meer gedeeld met de bewoners.

Teken de petitie tegen de aanleg van een brom en fietspad door het centrale park van de Grasbuurt.

Of kopier de onderstaande link.

https://www.petities24.com/geen_brom_en_fietspad_door_het_centrale_park_aan_het_brongras_van_de_grasbuurt_in_rotterdam

In de huidige vorm, een voetgangerszone, wordt er al niet gehandhaafd, bordjes worden er ook niet geplaatst om een jungle aan borden te voorkomen… en worden de ouderen, jongeren en kinderen van hun sokkels gereden. In de nieuwe situatie betekend dit dat men een oversteek moet maken en ook gebruikers van het pad niet meer kunnen aanspreken op hun gedrag.

Voor de direct omwonenden, voetgangers, spelende kinderen en andere gebruikers wordt de volgende overlast verwacht of is reeds in hoge mate al geconstateerd :

 • Straatraces (opgevoerde scooters, brommers, andere motorfietsen)
 • Extra uitstoot van CO2 en fijnstof direct aan tuin en balkon
 • Overlast van het knetterend geluid
 • Het niet meer kunnen handhaven van overtredingen (bromfiets en fiets).
 • Niet meer veilig van A naar B kunnen lopen (het pad moet ergens overgestoken kunnen worden)
 • Kinderen mogen niet meer alleen buiten spelen (er is veel sociaal toezicht op deze plek)
 • Huisdieren en hun veelal oudere baasjes kunnen niet meer ongestoord  genieten van het park
 • Park kan niet meer gebruikt worden voor bewonersinitiatieven zoals de grasbuurt meetups
 • Het huidige voetpad wordt versmald

55+ woningen waarlangs straks het brom en fietspad komt te lopen
55+ woningen waarlangs straks het brom en fietspad komt te lopen

Tijdens de inloopavond over de aanstaande herindeling van het stratenplan werden bewoners met het kluitje in het riet gestuurd. Hen was namelijk beloofd per e-mail dat het fietspad wel besproken zou worden en dat men klaar stond voor alle vragen. Deze avond ging niet over het fietspad! Werd er gezegd maar over de herindeling (waar het fietspad ook onderdeel van is)

Beloofd was dat er binnen 2 weken een aparte bewonersbijeenkomst zou worden georganiseerd. Vervolgens werd het gegooid op miscommunicatie. De aparte bewonersbijeenkomst  over het fietspad moet er op 20 mei 2019 nog steeds komen. Een mogelijke genoemde datum is 18 juni 2019.

Elk jaar wordt er in het centrale park de grasbuurt meetup gehouden

Direct omwonenden van het centrale park en gebruikers van het pad zoals de kinderen van school de piloot laten het er niet bij zitten en hebben de hulp ingeroepen van het tevens in Ommoord wonende en zeer betrokken raadslid Benvenido van Schaik.

Omdat uit het verleden al een connectie was met het Algemeen Dagblad vanwege overlast van Dealende hangjongeren tot midden in de nacht,  werd het raadslid  benaderd door enkele bewoners.

Wethouder buitenruimte Bert Wijbenga

Op 14 mei komt er eindelijk een schriftelijk antwoord van Wethouder Wijbenga. Het fietspad wordt een enkel fietspad (wat dat ook moge betekenen) en er wordt geen extra overlast verwacht. De wethouder heeft volgens zeggen geen klachten ontvangen.

Enkele dagen later volgt er nog een artikel in de krant waar de bewoners hun zorgen uitten en inmiddels tientallen handtekeningen hebben verzameld en overhandigd hebben aan Raadslid Benvenido van Schaik.

De bewoners nemen het op voor de veelal 80 jaar en oudere  bewoners van de grashof die met hun balkonnetjes pal op het brom-fietspad komen te zitten. Zij hebben ons land opgebouwd tot wat het vandaag is en willen rustig op hun balkon genieten van hun oude dag.  Ze verdienen deze ellende simpelweg niet.

Judith Bokhove

Het secretariaat van Bert Wijbenga werd benaderd aan de hand van een eerder verstuurde e-mail. Vervolgens worden de bewoners doorgestuurd naar Wethouder Judith Bokhove (verkeer, jeugd en taal). 

 

 

Wat willen de bewoners en gebruikers van Gemeente en Wethouders?

De bewoners en gebruikers van het mooie park willen dat alles blijf zoals het is.

Het park is namelijk al recent helemaal opnieuw ingericht. Daarnaast willen de bewoners dat er actief wordt gehandhaafd doot T+H op het gebruik van het park  in zijn huidige vorm waarvoor deze bedoeld is namelijk: Een veilige oversteek door de wijk, een speelweide voor kinderen, kwalitatieve verblijfplaats voor de jeugd en een stukje groen dat voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Op 9 juni is er bewoners initiatief in ditzelfde park. De bewoners nodigen daarbij naast de medebewoners ook de betrokken wethouders Bert Wijbenga (buitenruimte en veiligheid) en Judith Bokhove (verkeer, jeugd en taal) uit. Ook medewerkers van het Waterloket, het onderdeel van de gemeente die deze plannen heeft gemaakt, is uitgenodigd, maar heeft bedankt hiervoor omdat ze het onderwerp niet vinden passen op een buurtfeest. Ook Judith Bokhove heeft bedankt. 

 

 

Klik op de onderstaande foto voor de originele (grote) afbeelding om deze te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de onderstaande foto voor de originele (grote) afbeelding om deze te lezen

 

 

 

 

 

Link naar de eerder verzamelde handtekeningen (voor de mensen die geen internet hebben)

Vragen aan de gemeente:

 • Ilse van den Berg, Communicatie adviseur (Maandag, Dinsdag, Donderdag)
  E-mail: GrassenbuurtSB@rotterdam.nl
 • Nico Bruin van het Waterloket Rotterdam: n.bruijn@rotterdam.nl
 • Nico Coevoets Project manager voor Herindeling Grasbuurt ng.coevoets@rotterdam.nl
 • Grasbuurt01@gmail.com (bewoners helpen bewoners e-mail)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.