Bewoners Grasbuurt in uitzichtloze modderpoel, hoofdaannemer rioolaanleg mogelijk failliet.

Een uitzichtloze situatie voor veel bewoners van de Rotterdamse Grasbuurt. Op 6 september 2019 werd bekend bij bewoners dat de hoofdaannemer aanleg van het nieuwe riool in de Rotterdamse Grasbuurt (weer) mogelijk Failliet wordt verklaard.

De laatste Graafmachine staat klaar voor transport op 6 september 2019

Onderaannemers hebben op 5 en 6 september al hun materiaal weggehaald. De werkzaamheden kunnen geen doorgang meer vinden.

Goedkoop is duurkoop?
Het mogelijke failissement betreft hoofdaannemer Verhoeven Infra B.V. uit Zaltbommel onderdeel van het grotere Verhoeven B.V. In 2014 was dezelfde BV geklapt maar maakte toen een doorstart. Deze feiten hebben er kennelijk  niet toegeleid voor stadsbeheer om argwaan te krijgen en voor een andere partij te kiezen met meer stabiliteit en dus minder risico. De bewoners vragen zich hardop af wie er gaat opdraaien voor deze ellende? Het antwoord zal zijn: de bewoner zelf en de belastingbetaler.

Bewoners de dupe, halve buurt is een modderpoel. Bereikbaarheids problemen dreigen

De Mos, haalt nog snel zijn waardevolle waterpompen weg op 6 september 2019

De herfst kom eraan en daarmee meer problemen voor de bewoners nu het in september doorgaans dagelijks regent en binnenkort de blaadjes van de bomen vallen.

Verantwoordelijke projectleider Nico Coevoets dat tevens aan het hoofd staat van het bedrijf Trainico laat op het moment van schrijven niets van zich horen. Ook Nico de Bruin van Stadsbeheer die hierarchisch hierboven zou staan is niet bereikbaar voor commentaar.

Veiligheid
Eerder werd er al geklaagd door bewoners over de gebrekkige veiligheid in de straten. Grote vrachtwagens en tractoren met aanhangers reden omgekeerd de straten in zonder begeleiding. Het antwoord van de gemeentlijk stadsbeheer  hierop was dat alle machines zijn uitgerust met een achteruitrij camera en dat dit voldoende is. De opdrachtgever Gemeente Rotterdam en uitvoerende Politie zijn tezamen verantwoordelijk voor de veiligheid van de bewoners.

Hygiene en modderpoelen
Het oude riool en het nieuwe riool lopen in elkaar over tijdens de werkzaamheden. Die sluiten niet altijd even netjes aan. In sommige gevallen lagen de pijpen ook nog eens open zoals te zien is in onderstaande foto van 1 september 2019 waarbij een huisaansluiting schuin omhoog is gelegd om de inhoud ervan zo langzaam mogeljk eruit te laten lopen en vragen bewoners zich hardop af hoe het zit met het milieu, veiligheid en hun gezondheid met deze uitzichtloze situatie.

UPDATE: Inmiddels zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd om de straten enigzins weer begaanbaar te maken. Open putten zijn, waar mogelijk, afgedekt of afgedicht. 

 

Hoe nu verder?
De bewoners zitten in zak en as. Veel bewoners hadden al hoveniers ingeschakeld om hun tuinen te laten ophogen naar het nieuwe straatniveau maar weten nu niet eens of en wanneer de werkzaamheden dan weer verder kunnen gaan. Andere bewoners waren hetal  zichtbaar zat maar ook hun geduld zal zwaar op de proef worden gesteld.

De belastingbetaler betaald?
Bewoners discussieren met elkaar in de straten, online apps en social media en vragen zich af of de belastingbetaler hier financieel weer voor op gaat draaien. Het is een onderwerp waar waarschijnlijk nooit een duidelijk antwoord op gaat komen maar in het kader van transparantie is men uiteraard benieuwd hoe alles in de vaten wordt gegooid.

Gas en Water werkzaamheden gaan gewoon door
Aannemingsbedrijf Vulpen dat werkzaamheden uitvoert voor STEDIN voor de vernieuwing van het GASNET en Evides voor de Waterleiding zijn nog wel aan het werk en kunnen hun werkzaamheden tot dusver voortzetten.

 


UPDATE 6 september 10.45: Bewoners krijgen op 6 september 2019 een nieuwsbrief hoe nu verder. Er wordt druk vergaderd zowel op de kantoren als bij bewoners onderling.


UPDATE 6 september 14.30: Inmiddels is de onderstaande papieren nieuwsbrief aangekomen bij de meeste bewoners. De nieuwsbrief werd door bewoners met enig gelach ontvangen daar de meeste bewoners wel weten dat de hoofdaannemer mogelijk failliet is maar dat dat niet genoemd wordt in de nieuwsbrief.  Voor de bewoners blijft het koffiedik kijken. Ze worden nergens in betrokken.


UPDATE 7 september 18.00: Politieke Partij Leefbaar Rotterdam geeft aan op haar Facebook dat ze op zondag 8 september 2019 vanaf 14.00 uur polshoogte gaan nemen  in de Grasbuurt om zichzelf op de hoogte te stellen en met bewoners te praten.


UPDATE 9 september 09.00: Momenteel worden er extra rijplaten neergelegd om het begaanbaar te houden voor calamiteiten zoals brandweer en Ambulances. Bewoners mogen niet parkeren op deze rijplaten. Ook wordt geadviseerd niet te proberen over het zand te rijden omdat deze niet is aangedrukt en de auto wegzakt (en dan moeten de hulpdiensten deze er weer uittrekken)

Correctie Melden of informatie aanvullen? grasbuurt01@gmail.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.