Rotterdam’s Raadslid komt persoonlijk polshoogte nemen in de Grasbuurtse Modderpoel

Raadslid Benvenido van Schaik stelt zichzelf voor aan de bewoners.

Zoals aangekondigd op zaterdag 8 september 2019 op de facebook pagina van Leefbaar Rotterdam stond om stipt 14.00 daar Benvenido van Schaik, Rotterdams Raadslid voor Leefbaar Rotterdam, op de stoep bij de eerste bewoner. Van Schaik kwam op zondag 8 september 2019  persoonlijk polshoogte nemen van de situatie in de Grasbuurt nadat de Hoofdaannemer Verhoeven Infra BV mogelijk failliet is verklaard op donderdag 5 september en alle onderaannemers hun materieel hebben verwijderd. Benvenido kwam naast het bevragen van bewoners hen ook een hart onder de riem steken.

Raadslid Benvenido van Schaik is geheel voorbereid op pad gegaan en heeft gehoor gegeven aan de Dresscode voor vandaag met zwarte rubberen kaplaarzen

Benvenido van Schaik had gehoor gegeven aan de opgegeven Dresscode van de Rotterdamse Grasbuurt bewoners namelijk: Rubberen kaplaarzen.

Na aangebeld te hebben bij de eerste bewoner gaat het als een vuurtje. Benvenido krijgt een rondleiding door 1 van de 2 ‘modderpoelen’ in de grasbuurt. Als er even wordt stilgestaan bij de plek waar de dag ervoor nog een auto vast is komen te zitten in het zand, komen er al snel meerdere bewoners toegesneld.

De bewoners wijzen Benvenido op de vele punten die in de eerste instantie niet worden gezien zoals roestigen pijpen die uit het zand steken en open rioolpijpen zonder deksel.

Als van Schaik naar een andere hoek loopt komen we in gesprek met weer andere bewoners waar de internetkabel van hun Ziggo internetaansluiting  kapot is getrokken tijdens de werkzaamheden maar niet gerepareerd wordt door de aannemer van Ziggo (BAM)  omdat op deze plek volgens een kaart vervuilde grond zou liggen.

De betreffende bewoners internetten uit nood al weken via hun mobiele telefoon met de daarbij behorende kosten. Een bewoonster laat zien dat electriciteits en kabel kastjes in plaats van OP de grond nu IN de grond zitten. ‘Die electronica en aansluitingen staan gewoon nat te worden onder de grond‘. Dat er problemen zijn met het ZIGGO  internet be-amen ook andere bewoners. ‘Ineens ben je de verbinding een paar minuten kwijt en dan komt het weer terug’.

Update: bij navraag blijkt dat de hele grasbuurt last heeft van internet dat tientallen keren per dag eruit ligt en weer terugkomt. Volgens de bewoonster aan het Fioringgras begon het zo ook bij hen en stopte het helemaal op een gegeven moment.

Veiligheid
Tot overmaat van ramp zijn er sinds zaterdagavond 7 september 2019 ook nog eens problemen met de openbare verlichting die er om 21.00 ineens mee ophield. ‘Dat kunnen we er ook nog wel bij hebben’ roept een bewoner. De rijplaten liggen her en der en sluiten niet altijd op elkaar aan, stoppen ineens, steken wel eens gevaarlijk de grond uit. Het is pikkedonker en er is momenteel ook geen maanlicht.

Tot overmaat van ramp doet de straatverlichting het op 7 september 2019 ook niet. De kasten waar de reparatie plaats moet vinden zijn slecht bereikbaar voor Stedin.

Een bewoner geeft aan dat ze naast 14010 ook de politie heeft gebeld om aan te geven dat er meer gesurveilleerd moet worden. Kwaadwillenden komen hier nu meteen op af om van alles en nog wat te doen..

Een bewoner geeft aan dat de nieuwe straten te smal zijn en dat de brandweer veiligheid niet kan garanderen. ‘Ze kunnen er gewoon niet door en daarnaast is er nu maar 1 ingang en uitgang in de buurt. Ze zouden 1 straat en een korte zijstraat per keer openmaken. Nu liggen er wel 6 straten  per poel open, allemaal naast elkaar. We kunnen letterlijk geen kant op als er wat gebeurt!.

Raadslid Benvenido van Schaik belt met verantwoordelijk wethouder en appt hem foto’s van de situatie

Direct Contact met Wethouder en Loco Burgemeester.
Van Schaik gaat meteen tot actie over en belt verantwoordelijk wethouder Wijbenga waar de bewoners bijstaan. ‘Dit gaat niet om de schuldvraag of vingertje wijzen maar hoe helpen we deze bewoners eerst met de meest accute ellende?‘ Tegelijkertijd stuurt hij de foto’s op naar Wijbenga via zijn whatsapp account.

Technische advies en tips van Rotterdams Raadslid
Benvenido adviseert de bewoners nog even dat er zware consequenties zouden kunnen zitten aan het vervangen en verhogen van het riool. De kruipruimtes onder de huizen worden nu het laagste punt in de buurt en er is een kans dat deze vol kunnen lopen met grond en regenwater. ‘Voor je het weet heb je een zwembad onder je huis, dus let daar goed op mensen’ vervolgt van Schaik.

 

Kinderen en volwassenen zoeken foto’s op van hun situatie op hun mobiele telefoons

Bewoners voelen zich niet gehoord
Ze rammen het er gewoon doorheen‘ roept een bewoner. De frustratie van de bewoners over de huidige situatie gaat helemaal terug naar het begin van het project. In april 2019 werd er een informatie avond gehouden waar de aanwezige bewoners geconfronteerd werden met tekeningen die ze niet eerder hadden gezien.

Een bewoner roept: ‘Ineens werd ik geconfronteerd dat ik een boom voor mijn deur krijg die wel 5 meter breed kan worden! Andere bewoners zien ineens dat er pijltjes in de straat staan en dat er 1-richtingsverkeer wordt ingevoerd. De bewoner zegt dat uit onderzoek blijkt dat 1-richtingsverkeer tot schijnveiligheid lijd en de automobilisten sneller gaan rijden in de nieuwe krappere straten.

Bewoners van het Centrale parkje krijgen ineens een brom en fietspad voor de deur. De bewoners van de Grasbuurt houden wel van groen, het is immers al 1 van de groenste wijken van Rotterdam, mede doordat voortuinen tot wel 6 meter diep en 6 meter breed niet uitzonderlijk zijn.

achtergelaten bouwrommel met vaak scherp afgezaagde punten

Daar staan vaak prachtige monumentale bomen in. ‘Hoe gaat mijn boom de concurrentie aan met die van de Gemeente? al het zonlicht wordt weggenomen! en wie gaat die rommel opruimen die ik ervan krijg?.

Een bewoner vervolgt: ‘De gemeente had ons beloofd in een nieuwsbrief dat ze zouden terugkomen op de groenvakken tussen de parkeerplaatsen, nou, die plekken voor die bomen zitten er gewoon in en in september gaan ze beginnen met de beplanting!

Humor
Hoe erg de situatie ook is, de Bewoners houden de goede moed er gezamelijk in. 1 bewoner zegt dat we nu niet meer naar het strand hoeven maar dat het weer daarentegen er ook niet beter op wordt. Anderen stellen voor een beach volleybaltoernooi te organiseren. Andere bewoners zeggen dat de open pijpen gebruikt kunnen worden voor het afsteken van vuurwerk aangezien volgens van Schaik de Grasbuurt niet genoemd wordt in een op stapel liggend vuurwerk verbod. Een meisje uit de buurt zegt dat ze zo een grote zandbak wel leuk vind voor even, maar niet voor altijd.

Zichtbaar blij met dit bezoek
Bewoners zijn zichtbaar blij dat er nu eens iemand naar hen luistert en dat ze gehoord worden. ‘Dit is de eerste keer dat iemand voor ons opkomt. Wie staat er aan onze kant en wie komt er voor onze rechten op? En wat hebben we in de melk te brokkelen?

Hoe verder?
Hoe het nu verder moet weten de bewoners niet. De bewoners vinden dat ze nergens bij worden betrokken terwijl dit hun eigen buurt is waar veel mensen al vanaf het begin (eind jaren 60) wonen. ‘We worden behandeld als kleine kinderen’. Ze eisen echte bewonersavonden waar er echt geluisterd wordt en ze samen met verantwoordelijken van Stadsbeheer tot een gezamelijke herindeling kunnen komen, want die straten moeten waarschijnlijk toch weer open als er een nieuwe aannemer komt.

Opsomming:  De bewoners vallen bij de herindeling over – onder andere- de volgende punten:

  • Boomvakken ten koste van parkeervakken
  • Fietspad door centrale groenpark van de buurt
  • 1-Richtingverkeer met meer Stikstof/CO2 en hogere snelheid in de buurt en maar 1 ingang en 1 uitgang (opstopping)
  • Rotonde bij school de piloot die voor opstopping gaat zorgen
  • Een veilige oversteek van speeltuin naar groenpark
  • Verwijdering van bline darm fietspad naar Prins Alexanderlaan.
  • Dit zijn slechte enkele punten.
Open Vuilwater Rioolpijpen. De aannemers zijn op stel en sprong vertrokken.

Verantwoordelijke projectleider en expert in risicomanagement Nico Coevoets dat tevens aan het hoofd staan van het bedrijf Trainico.nl was zondag 8 september 2019 niet bereikbaar voor enig commentaar. Volgens zijn analyse die hij publiceert is met name de Politiek 1 van de grotere risico’s binnen een project. De bewoner wordt ook als Risico opgenomen in een PIE chart op 1 van zijn social media kanalen. Failissementen worden niet genoemd in de gepubliceerde overzichten.

Heb je vragen aan de gemeente over dit project?

  • lmm.bouman@rotterdam.nl  (Wijkregisseur Prins Alexander)
  • ng.coevoets@rotterdam.nl (Verantwoordelijk projectleider)

Heb je vragen aan Raadslid Benvenido van Schaik of wil je een probleem uit jouw Rotterdamse buurt bij hem onder de aandacht brengen: 

  • b.vanschaik@raadrotterdam.nl

Ben je ook raadslid, wethouder, Hoger Ambtenaar of (Loco) burgemeester en wil je ook komen kijken in de grasbuurt om de bewoners een stap verder te helpen? Stuur dan een e-mail naar: grasbuurt01@gmail.com Bewoners zullen u persoonlijk rondleiden. Rubberen kaplaarzen zijn daarbij niet verplicht maar worden wel sterk geadviseerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.