VIDEO: Raadsdebat over ‘prutswerk’, participatie en communicatie in de Grasbuurt

Een overweldigende grote opkomst van bewoners op de publiekstribune die Wethouder Wijbenga niet is ontgaan. Op donderdag 5 december was het dan zover. Tijdens een Actua, aangevraagd door Raadslid Benvenido van Schaik werden de perikelen van de Grasbuurt besproken. Dit keer geen failliete aannemer maar het zwarte communicatiegat waar de bewoners inzitten. Hierdoor is elke dag een verassing. Er is geen contactpersoon maar slechts een e-mail adres waar de bewoners het mee moeten doen.

Wethouder nonchalant en ongeïnteresseerd

Wethouder leest nonchalant en ongeinterreseerd een gratis boek

De Grasbuurt staat als 3e onderwerp op de agenda. Tijdens het 2e agendapunt ‘Acute hulp aan slachtoffers verkrachting onder druk’  komt Wethouder Bert Wijbenga (VVD) binnenvallen. Wethouder Wijbenga heeft ook de portefuelle veiligheid onder zich. Hij snuffelt wat door een boekje heen dat alle raadsleden gehad hebben en is alles behalve geinterreseerd in wat er voorgedragen wordt door Judith Bokhove over dit onderwerp.

Raadslid van Schaik komt op voor de bewoners van de Rotterdamse Grasbuurt

 


Behandeling Actua Grasbuurt 

De Rotterdamse Grasbuurt staat als 3e Actua op de agenda. Na het betoog van Benvenido van Schaik over de Grasbuurt en het uitblijven van communicatie voor iedere  bewoner en participatie springt de heer Dhr. P.J.P. Lansink zijn partijgenoot meteen te hulp zonder dat Wijbenga zelf ook maar 1 woord heeft gesproken. De welbespraakte heer Lansink blijkt naast raadslid tevens woordvoerder van Bert Wijbenga te zijn…

 

 

Slecht acteerwerk van Dhr. Lansink (VVD)
Waar het betoog van Benvenido van Schaik is gebaseerd op feiten (hij is op 4 december nog persoonlijk polshoogte komen nemen in de Grasbuurt) is het betoog van die van de heer P.J.P. Lansink (die op geen enkele manier is betrokken bij het project) gericht op de steun voor zijn partijgenoot en verantwoordelijk Wethouder Bert Wijbenga.

Nog voordat Wijbenga gaat praten neemt hij het voor hem op. Hij gaat de raad de les lezen en zegt dat dit onderwerp door het projectteam van de gemeente moet worden opgelost…

 

Van den hoed noch den rand
Hoewel de media er bol van stonden, heeft Dhr. P.J.P. Lansink in zijn vlugheid ter voorbereiding op zijn praatje van ‘zijn’ partijsteun aan de wethouder zich niet goed ingelezen en haalt gedetailleerde feiten soms stotterend door elkaar. De passie voor het onderwerp ontbreekt.

Daarnaast heeft Dhr. P.J.P. Lansink last minute informatie namelijk: Er komt een bewonersavond! Maar wanneer… ook dat weet hij niet anders dan ergens in Januari 2020. Hij blijft het enorm lange e-mail adres van het project Grasbuurt van Stadsbeheer herhalen en herhalen. Er lijkt geen einde aan te komen.

De bewoners van de Grasbuurt nodigen naast Bert Wijbenga ook de Heer Dhr. P.J.P. Lansink graag uit voor de praktijk om zijn briefje te controleren met de werkelijkheid en het zelf te aanschouwen. Contact: bigr@grasbuurtrotterdam.nl. Ook hij kan zich immers inzetten met zijn partij voor de bewoners van de Grasbuurt ! 

Mevrouw Kockeltoren (GL) doet er nog een schepje bovenop en lacht om de problemen van de bewoners. Ook mevrouw Kockeltoren had zich met haar partij kunnen verdiepen en inzetten voor de Grasbuurt maar liet verstek gaan. Raadsleden Waaronder Aart van Zevenbergen (SP) zitten als giegelende meisjes het schouwspel te bekijken van haar vooraf ingestudeerde toneelstukje.

Groen Links, de partij die namens Judith Bokhove een fietspad goedkeurde nadat bewoners herhaaldelijk aan de bel trokken dat de kinderen hun speelplek kwijtraken en de situatie er alleen maar gevaarlijker op wordt gaat net als de heer Wijbenga ook niet in gesprek met de bewoners en volgt het advies van de hoge ambtenaren op zonder aarzelen. Wat dat advies is kon ze ook niet vertellen maar welk ‘pad’ ze ook kiezen, ze staat er volmondig achter.

Wijbenga aan het woord
Eindelijk is het dan zover. De heer Wijbenga neemt het woord. Hij komt met wat kant en klare PR praatjes over hoe goed het team het allemaal deed na het faillissement. Bert Blijft daarmee aan het verleden hangen maar we zijn nu maanden verder en Bert draait om de hete brei heen en blijft vasthouden aan zijn PR verhaal ingegeven door de Hoge ambtenaren van Stadsbeheer. Net als bij de heer Lansink ontbreekt de passie voor het onderwerp dat onderdeel is van zijn portefueille (= verantwoordelijkheid)

Nogmaals wordt er gevraagd door Raadslid van Schaik waarom de wethouder niet met de bewoners direct praat als zij daarom vragen. Wederom wordt er omheen gedraaid en legt Bert Wijbenga uit wat er allemaal bij komt kijken bij zo een ‘bestek’. Van Participatie blijkt ook uit zijn antwoorden geen sprake van te zijn.

Verderop in het debat krijgt Wijbenga, het is immers 5 december, een surprise overhandigd met een gedicht en meer dan 100 handtekeningen van boze bewoners. De heer Wijbenga neemt de surprise in ontvangst. Het is een megafoon met een gedicht eraan.  Meteen wijst Bert Wijbenga naar de publieke tribune en zegt Ik wist niet dat de heer van Schaik zo goed kon knutselen deze is vast tot stand gekomen met hulp van de bewoners. Uiteraard, dat stond er namelijk gewoon op.

De heer Aboutaleb, die zelf ook houd van het voordragen van gedichten in de diverse media, feliciteert de heer van Schaik en erkent talent.

Wethouder Bert Wijbenga valt over het woord ‘Prutswerk’
Er is toch 1 punt waar Wethouder Wijbenga zich wel druk over maakt  en dat is het woord ‘Prutswerk’ ten aanzien van de communicatie en deuitvoering van het hele project. Deze bewording wordt in de grasbuurt gebruikt door bewoners voor alles wat is afgeleverd maar niet voldoet. Zowel de herindeling van de wijk (de tekeningen) als het afgeleverde. Nieuwe stoepen zijn inmiddels kapot gereden, nieuwe straten al verzakt door het zware materieel en het niet goed aanstampen van het zand en natuurlijk het feit dat op slechts 50 cm diepte er rioolpijpen onder het merendeel van de boomvakken is gelegd. 

Conclusie
Voor de bewoners, die buiten de publieke tribune ook waren ingelogd op de livestream is het overduidelijk. Wethouder Wijbenga laat zich ook tijdens deze ‘pakjesavond’, inpakken door de hoge heren van de Gemeente.

Bekijk de Livestream
Vanaf minuut 50:00 wordt de Grasbuurt besproken

Op de website van de Gemeente Rotterdam met het adres https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/grassenbuurt/ is op het laatste moment, vlak voor het debat nog snel de tekst toegevoegd dat er vanaf 11 december een inloopspreekuur is van 10 tot 11 uur. Deze ongelukkige tijd voor de bewoners (die overdag werken) is volgens de wethouder middels overleg – binnen gemeente-  speciaal gekozen.  

Spreekuur in ‘Het keetje’ is op het moment van schrijven nog niet actief bevestigd naar de bewoners met een papieren nieuwsbrief.

Ook komt er een bewonersavond in Januari 2020 waar de datum nog niet van bekend is.

Verder wordt er gesproken door Bert Wijbenga over een ambtenaar die ‘dedicated’ werkt aan dit project en ook telefonisch bereikbaar is.


Omdat het 5 september was, de dag van Pakjes avond dus, is een surprise overhandigd aan de Wethouder met daarbij meer dan 100 handtekeningen! en een gedicht. De wethouder vermoed dat de bewoners geholpen hebben. Dat klopt ook wel, als de wethouder 2 tellen langer had gekeken dan staat dat ook geschreven op de surprise wie de afzender is inclusief het logo van de Bewoners Vereniging BIGR.

Hieronder volgt het gedicht nogmaals. De surprise is deels een vergulden Megafoon zodat Wethouder wijbenga Ambtenaren kan beter kan aansturen en tegelijkertijd gebruiken naar de bewoners van de Grasbuurt, want ze horen maar niets van wethouder Bert Wijbenga-van den Nieuwenhuizen.


De Grasbuurt bewoners zaten te denken
wat zullen ze Wethouder Wijbenga schenken

Met de communicatie naar de bewoners gaat het niet goed dus hebben ze behoefte aan iets uit de grote hoed

Men zegt dat de bewoners in de Grasbuurt het allemaal niet snappen en te veel lopen te appen

We dachten eerst nog aan participatie
maar wat bleek, dat ging niet op in onze situatie

Omdat we je niets mogen schenken
hopen we dat je hiermee blijvend aan ons zult denken

Wat we je geven is om mee te schreeuwen
anders duurt het voor ons straks nog eeuwen

Mischien had je het al in de gaten
we zouden graag met je willen praten.


Voelt u zich onjuist bejegend naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u dit aangeven bij de webmaster.

FAQ:

Wat is een Actua? Een actua is een actueel en vaak ook een accuut onderwerp dat wordt aangedragen door raadsleden al dan niet een probleem waar bewoners mee worstelen.

Coalitie: Een samenwerking van politieke partijen. De huidige Coalitie is een minderheids coalitie en dus een slechte volsvertegenwoordiging. Daarnaast zijn er meer wethouders dan ooit en kost dat buiten veel geld ook veel tijd omdat vaak niet duidelijk is waar verantwoordelijkheden liggen.

Loco Burgemeester: Een loco burgemeester, is wethouder Wijbenga die, als de heer Aboutaleb er niet is, zijn taken waarziet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.