Groen eruit, Asfalt erin. Fietspad Grasbuurt vastgelegd in verkeersbesluit

Al meer dan een jaar hadden de direct omwonende, en met name de bewoners van de ouderen woningen Grashof er slapenloze nachten van. Op 5 Augustus kwam hen ter ore, via een verkeersbesluit nota bene, dat de aanleg van het fietspad vlak langs hun balkon doorgang gaat vinden. Het enige wat ze nog kunnen doen is in beroep gaan tegen dit verkeersbesluit dat op een handige manier is verpakt door Stadsbeheer als deel van een onderhoudsplan en daarmee past in het huidige bestemmingsplan van Ommoord.

Wat hebben de bewoners gedaan? 
Al meer dan een jaar hebben ze gestreden middels handtekeningen acties en via de media om het park te houden zoals het is opgeleverd in een recente herindeling uit 2015.

Een Carte Blanche van Wethouder Bokhove aan de verantwoordelijken van Stads Ontwikkeling. Zelfs Raadslid Judith Bokhove die hierover gaat is ter plekke komen kijken naar de situatie in 2019 maar was kennelijk niet in voor het behouden van dit groen.

Judith Bokhove is niet met de bewoners in gesprek gegaan maar heeft een rondleiding gehad van de betreffende gemeente ambtenaar die hiermee belast was en heeft notabene aan een fietser in overtreding gevraagd wat ze vond van het plan van het fietspad, (Ook Judith Zelf was in overtreding tijdens haar bezoek op de fiets. Uiteindelijk geeft Wethouder Bokhove aan een Carte Blanche te geven aan de gemeenteambtenaren en wat ze ook doen, ze zonder discussie staat achter dat besluit.

Voor de aanleg van het fietspad worden 2 Japanse kersen verwijderd die onderdeel waren van een Kwartet van Bomen

Ook Raadslid Jeroen Postma is ter plekke komen kijken en heeft wel langdurig met de bewoners gesproken maar kon verder weinig verschil maken in deze zaak.

Samen Sterk!
Ook in tijden van Corona wordt niet geluisterd naar bewoners. Het fietspad is het zoveelste voorbeeld waar de bewoners wordt gevraagd mee te denken over de leefbaarheid van hun wijk maar waar Stadsbeheer via hun gebaande wegen en afleidingsmanouvres de joker uit de zak haalt en vooral doet wat de bewoners juist niet willen, simpelweg omdat het kan.

Met het omtoveren van een voetpad naar fietspad, zonder ooit enige bekeuring te hebben uitgedeeld voor overtreders (die overigens ook wel op 1 hand te tellen waren) wordt er letterlijk een overtreding gelegaliseerd.

Bewoners initatieven? Daar vegen ze de grond mee aan.
Waar de mond vol is bij onder meer wethouder Barbara Kattman van bewoners intiatieven wordt het de bewoners zoals die van de grasbuurt onmogelijk gemaakt om nog vergunningen te krijgen om hun cohesie verhogende buurt activiteiten zoals de Grasbuurt Meetup en Halloween te organiseren.

Was dat voorheen al een hele opgave (met dank aan alle vrijwilligers en direct omwonenden die dienden als uitvalsbasis en electriteits voorziening zodat geen dure aggregaten gehuurd hoefden te worden) wordt het nu onmogelijk gemaakt om een vergunning te verkrijgen om de buurt bij elkaar te harken.

Fietspaden mogelijk namelijk niet geblokkeerd worden zoals voetpaden dat wel mogen. Een vergunning verkrijgen is in de nieuwe situatie niet meer te doen voor de vrijwilligers. 

Het verkeersbesluit
Wat rest is een zeer kleine hoop voor de bewoners om in bezwaar te gaan binnen de gestelde 6 weken om te zien of iemand naar ze wil luisteren of zoals de Rotterdamse Ombudsman schreeft: De bewoner heeft tanende middelen om zich te verweren tegen een besluit.

 

En dan nog even dit

Is het nooit gelukt om de naam van de wijk Grasbuurt goed te spellen in officiele uitingen (men verwees telkens naar het niet bestaande grassenbuurt), ook in het verkeersbesluit heeft men het meerdere malen over een niet bestaande straat namelijk het fioningras. Simpelweg omdat het kan omdat alles mag en niets hoeft.

Bezwaar maken via Rotterdam.nl/bezwaar
De bewoners kunnen bezwaar maken via rotterdam.nl/bezwaar. Hiervoor is uw DigiD vereist

 

Het verkeersbesluit van 5 augustus 2020 kan hier gelezen worden (Link)

Steun de Grasbuurt bewoners via de petitie
Wil je de met name oudere grasbuurt bewoners, die vaak aan huis gekluisterd zitten steunen met een handtekening? dan kan dat via onderstaande link naar de petitie.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.