Gedwongen einde bewonersinitiatieven Grasbuurt door aanleg Brom-fietspad

Overal in Rotterdam worden straten tijdens de corona omgebouwd tot Vakantiestraten.  In de Rotterdamse Grasbuurt worden de bewonersinitiatieven de nek om gedraaid door de aanleg van een brommer-fietspad dwars door hun centrale park, het enige stukje toegankelijk groen.

Deze activiteiten mogen en kunnen niet meer na de aanleg van een brommer-fietspad

De bewoners die meerdere keren per jaar bewoners activiteiten organiseren voor de Grasbuurt en omliggende wijken begrijpen er niets van. Meerdere malen per jaar organiseerden ze buurtactiveten in het centrale parkje in de grasbuurt.

‘S-morgens werd de tent uitgelegd, Electriciteit kwam uit de tuinen en er was een heus springkastelen festival onder de noemer Grasbuurt Meetup. Eind oktober stond de hele buurt met zelfs vaste hulp uit zevenkamp op stapel voor Halloween. Kinderen naar het toilet? geen probleem! Dat kon gewoon bij 1 van de organiserende buren.

 

Het is nu alsof je een evenement moet gaan organiseren op een snelweg, Onmogelijk!
Als je een bewonerinitiatief organiseert heb je daar een 0-vergunning voor nodig. Daarin worden ook veiligheidseisen vastgesteld aan bijvoorbeeld de springkastelen die gehuurd worden. Voor de ongeoefend bewoner is dat een heel pak papierwerk en het heeft ook wel een tijd gekost om dat goed te krijgen met de gemeente.

Het park is niet groot en het voetpad loopt dwars door het midden. In de huidige situatie geen probleem! je kon kabels en zelfs hele springkastelen er half opzetten of een tennis kliniek geven op 1 zo een voetpad.

Elk jaar kerst in de grasbuurt met een mega grote kerstboom en initiateiven voor de kinderen

Met de aanleg van een brommerfietspad mag het simpelweg niet meer. Het brommerfietspad neemt zoveel ruimte in en er zitten juridish zoveel haken en ogen aan (je mag  het brommerfietspad niet belemmeren of afzetten) word thet organiseren van deze Cohesieverhogende activiteiten door bewoners onmogelijk gemaakt. Het is alsof je een evenement moet organiseren op een snelweg, in dit geval een fietsnelweg. Het is simpelweg onmogelijk om aan alle regels te voldoen of uberhaupt een vergunning te krijgen.

Meer dan alleen Springkastelen
Het was niet alleen lauter entertainment als middel om de cohesie te verhogen. Samen met de gemeente en SDW bijvoorbeeld werd er promotie gemaakt voor veilige sloten maar ook Toezicht en Handhaving waren van de partij voor diverse vragen en informatie omtrent beleid en mogelijkheden. Een betere samenwerking was er eigelijk niet.

 

Hoe ziet een dagje grasbuurten eruit?
Op de onderstaande video kun je zien hoe zo een dag eruit zien. Een inspiratie voor andere buurten.

Alle video’s bekijken van de Grasbuurt? kijk hier: https://www.youtube.com/channel/UCoaIV8zkkICwbSmzeH7f3Ag/videos

 

Unieke locatie mede door de aanwezigheid van de aanwezige burencultuur die van aanpakken wist.
Electriciteit, stromend water en andere praktische zaken kwam gewoon van de omringende buren. Niet moeilijk doen met aggregaten en andere logistieke uitdagingen. Dat bespaar de de gemeente een hoop geld uit want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bewonersinitiatieven zoals ze bedoeld zijn.

 

 

 

 

 

5 augustus 2020, het doek valt.
In de meest ongelukkige periode die je maar kunt verzinnen krijgen de bewoners, via via, een nummer toegestuurd. Het betreft een verkeersbesluit voor de aanleg van een specifiek brommer-fietspad dwars door hun centrale park, langs de balkonnen van de woningen.

Speciaal onderwijs maakt intensief gebruik van het park.
Ook school de piloot, speciaal onderwijs, zit in zak en as. Ze organiseren allerlei zaken voor hun kinderen in dit parkje. Van veiligheidsoefeningen, sportdagen en andere activiteiten. Buitenlucht is gezond dat weten we nu inmiddels allemaal. Ook hen wordt het zeer bemoeilijkt en vrijwel onmogelijk gemaakt.

Bezoek van Wethouder Judith Bokhove en Raadslid Jeroen Postma, het mocht niet baten.

Ze hebben er hun mond vol van. Groen, en speelruimte vooral voor de kinderen. Uitgrekend hier op het kleine centrale stukje groen dat voldoet aan al die kenmerken keurt Judith Bokhove een brommer-fietspad goed ten koste van het kostbare groen waar men de mond van vol heeft.

Het nut van het brommer-fietspad? Niemand weet het.
Het voegt niets toe en het lost niet op. Zoals overal wordt er af en toe gefiets en gebromt over het voetpad. Duidelijk is dat ook niet als er bordjes ontbreken. Maar die enkele telefoontjes van omwonenden hebben geresulteerd in de aanleg van een brommerfietspad hoewel de grasbuurt is al ruim voorzien van fietspaden op nog geen 200 meter parallel boven en onder deze locatie. Aangezien het park meerdere in en uitgangen heeft tussen huisen en andere lokaties zullen de brommers en fietsers de kortste weg pakken en die gaan nog steeds over de voetpaden heen.

Laatste schrale middel voor de bewoners, Bezwaar aantekenen
Ze hebben nog tot begin september, dan komen de scholen terug, is iedereen aan het werk en dan is de tijd letterlijk op. Bewaar aantekeken mag, maar dan moet je wel eerst weten hoe en wat. Het is voor veel harwerkende Rotterdammers die deze stad hebben opgebouwt simpelweg geen doen om bezwaar aan te tekenen. Ook de raadsleden zijn niet aanwezig voor commentaar. Je kunt ze simpelweg niet bereiken anno 2020.

Wat willen de bewoners dan?
Redelijk simpel, wat de bewoners willen is dat alles blijft bij het oude met de toevoeging van enkele voetgangersbordjes en wat bankjes. waar ze jaren om gevraagd hebben zodat iedereen zijn sociale leven rondom het park kan voortzetten in deze moeilijke tijden.

Het verkeersbesluit van 5 augustus 2020 kan hier gelezen worden (Link)

Steun de Grasbuurt bewoners via de petitie
Wil je de met name oudere en jongeren grasbuurt bewoners, die vaak aan huis gekluisterd zitten steunen met een handtekening? Dan kan dat via onderstaande link naar de petitie.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.