[VIDEO] Burgemeester Aboutaleb spreekt met bewoners over aanleg fietsnelweg

Op 18  juni 2021 hebben enkele bewoners ingesproken en vragen mogen stellen aan Burgemeester Aboutaleb in het Radio Programma Vrijdag: Vragen aan Burgemeester Aboutaleb met presentator Ruud de Boer van RTV Rijnmond.

De vraag ging over het aanstaande fietspad (momenteel, 19 juni 2021, zitten we in de bezwaar procedure die enkele weken in beslag zou nemen)

Een bewoner de locatie aan de hand van het speeltuintje dat burgemeester Aboutaleb cadeau heeft gedaan nadat een 9 jarig meisje daarom gevraagd had…

Dreigend aanleg fietspad

Hij vervolgt zijn verhaal over de dreigende aanleg van het fietspad met bromfiets ambities dat aanstaande is en dat de bewoners hier inhoudelijk niet bij betrokken zijn. De burgemeester reageert hierop dat er wel met de bewoners gesproken moet worden.

Aboutaleb: ‘Judith Bokhove is gehecht aan dit fietspad

Hij zegt dat Judith Bokhove dit fietspad ‘heel graag wil hebben’. Hij zegt ook dat hij de specifieke details niet kent van dit fietspad project en dus niet weet van de hoed en de rand. Hij wil daar wel in bemiddelen maar geeft tegelijkertijd aan dat bewoners niet zomaar hun gelijk kunnen krijgen omdat ze ergens tegen zijn.

De bewoner geeft aan dat veiligheid in het geding komt (dat ook is gebleken uit de bevraging van de bezwaren commissie: Zie onderstaande video) zowel voor het park, speelweide en het speeltuintje dat Burgemeester Aboutaleb heeft aangelegd en de overlast die met name de bewoners van ouderenwoning Grashof voor hun neus krijgen door de aanzuigende kracht van bromfietsers en het feit dat met verandering van het klimaat het warmer wordt voor hun balkonnetjes (waarvan er veel op het maaiveld staan pal naast het fietspad).

[Video] Veiligheid komt in gedrang voor kinderen en ouderen na aanleg fietspad

De bewoner geeft aan dat niemand MET hen praat en de enige communicatie die er is in de vorm van Verkeersbesluiten en Bezwaren Comissies (Waar het grootste deel afgelopen 3 juni niet aanwezig kon zijn omdat deze digitaal werd gehouden en vele mensen in de ouderenwoning 80+ 90+ jaar oud  zijn en simpelweg geen internet hebben of uberhaupt weten wat ze moeten doen. Ook was de gekozen tijd, 14.30 ongelukkig voor andere bewoners die gewoon aan het werk waren)

DETAIL: Het groter belang blijkt een klacht uit 2017 van enkele bewoners die buiten het park wonen

Op het punt van de ‘details’ waar  burgemeester Aboutaleb het over heeft hebben de bewoners gekeken wat nu de aanleiding is van het fietspad.

Het blijken enkele bewoners te zijn die buiten het hart van het park wonen die overlast – hadden –  van voornamelijk scooters waar ze direct met hun voordeur aan een pad wonen die uit het park komt.Deze huizen zijn toegevoegd in de jaren 80). Op dit punt buigt het ontwerp van het fietspad ook precies omhoog van deze huizen af en komt onlogisch uit in een bocht en kan zijn weg in de toekomst ook niet vervolgen.

Onder leest u de uitleg antwoorden uit 2017 van de Gemeente Rotterdam (stadsbeheer)  waar nergens gesproken wordt over de uitbreiding van een fietsnetwerk. Een groter belang zoals de burgemeester in zijn algemeenheid beschrijft is hier dus niet.

Juist omdat de burgemeester zegt dat bewoners niet altijd hun gelijk kunnen krijgen is het vreemd dat aan de hand van slechts enkele klagers een fietspad wordt aangelegd ten kosten van het hele park en ten laste van tientallen bewoners en het ontnemen van de veilige speelweide voor kinderen uit de hele buurt.

Ook de functie van een sociale ontmoetingsplek waar de buurt meerdere malen per jaar met bewonersinitatieven samen kon komen wordt niet meer mogelijk om vergunningstechnische reden. De wijk wordt letterlijk in 2-en gespleten

Tot slot geeft burgemeester Aboutaleb aan dat er contact opgenomen wordt met de bewoner. Uiteraard weet men ons te vinden. In het verleden was dat niet anders.

WOB: Een memo in plaats van een fietspad ontwerpplan.

In januari 2021 hebben bewoners een WOB aangevraagd. (Wet Openbaar Bestuur) ze vroegen hierin om het fietsplan waaruit zou moeten blijken dat het echt een uitbreiding van het fietsnetwerk is en geen willekeurige beantwoording van een klacht van een bewoner betreft. Na 4 weken kregen de bewoners de uitslag. Dit bleek een memo te zijn met een Zwartgelakt Advies. Een ontwerpplan was niet aanwezig en de basis voor de aanleg van het fietspad is gebaseerd op willekeur, iets wat Burgemeester Aboutaleb juist tegen wil gaan. Klik hier en bekijk het artikel over het WOB.

PARTICIPATIE: Bewoners vragen gezamelijk om de tafel te gaan zitten met de wethouder om tot een alternatief te komen

De bewoners vragen Burgemeester Aboutaleb dan ook nadrukkelijk om samen aan de tafel te gaan zitten en tot een alternatief te komen bijvoorbeeld via de achterkant van het gebouw de grashof via de reeds bestaande weg Hoewel de ultieme oplossing zou zijn de situatie indeling park te laten zoals die is en eventueel het ooit illegaal stukje aangelegd brom-fietspad naar de Prins Alexanderlaan weg te halen.

Recentelijk in 2015 was het park heringedeeld en opgeleverd. Er was nooit sprake van een Fietspad. Een fiets ontwerpplan (infra) dat dit zou moeten verduidelijken via een WOB is nooit toegekomen. Hiervoor in de plaats een MEMO met zwartgelakt advies.

Tot slot: Bewoners nodigen burgemeester Aboutaleb dan ook van harte uit om naar de details te komen kijken van het park in de Grasbuurt en tevens het ooit op zijn initiatief geplaatste speeltuintje dat een 9 jarige bewoonster graag wilde en ook kreeg…. de nu 9 jarigen kunnen onmogelijk op eigen initiatief meer naar die speeltuin. Burgemeester Aboutaleb kan het speeltuintje dan ook officieel nog in gebruik nemen want dat is nooit gebeurd.  Iedereen is welkom!

 

Update: Er was geen groter belang. Er was slechts een subsidie pot voor de aanleg van Fietspaden vanuit de provincie waar invulling aan was gegeven. Dat is de reden dat na oplevering 2014/2015 er ineens sprake was van een Fietspad omdat daar simpelweg geld voor werd gegeven vanuit de provincie aan gemeenten die, zolang men aan de regels voldoet, ook niet verder kijkt of er überhaupt behoefte aan is. Geen belang voor bewoners en geen belang voor fietsers want die zijn er amper te bekennen. Na de aanleg en de eerste regenbuien stond het nieuwe fietspad helemaal blank. daarop heeft ze in 2022 een grote (en gevaarlijke) Geul naast het fietspad gegraven waar het water dan heen moet lopen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.